De bossen

Wanneer een gebied sinds de opmaak van de kaart van Ferraris, tussen 1771 en 1778, onafgebroken bebost is geweest, noemen we dit een Ferrarisbos. Dit wil niet zeggen dat er geen bomen gekapt zijn, wel dat er geen ander landgebruik is geweest, bv. grasland of akker. (zie https://www.ecopedia.be/encyclopedie/ferrarisbos).

Via https://www.geopunt.be/…/656A43E0-3254-47C4-976D… kan je gemakkelijk de percelen die bebost waren bij het opstellen van de kaart van Ferraris terugvinden.

De bossen ten tijde van het opstellen van de Ferrariskaart (1771-1778)

En zoals je snel ziet, was ook in Markegem toen het grootste gedeelte van het grondgebied al vakkundig ontbost. En daarbij is het niet gebleven. In Markegem is er dus jammer genoeg geen Ferrarisbos. En nee, boomgaarden tellen niet mee.

Voor de meeste bossen uit de tijd van Ferraris zijn nog de namen gekend: De Donkerbossen langs de Kruisstraat, het Mandelbos langs de … Mandel, de Vijvers en de Mostbossen in westelijk Markegem, de Dekenije in het noorden en dan nog Poortersbos tussen de Adamstraat en Dentergem. Hieronder, enkele kaartjes waar die bossen nog op figureren.

De geograaf Jean de Beaurain tekent een groot bos (Bois de Markeghem) ten oosten van Ronneke: de Donkerbossen.
Het Mostbos en de Vijvers ten westen van de Vierschuere (1777). Het kruis van Coucke langs de Tieltstraat is er wel nog.
Een bosje op de Bul en een groot bos ten noorden van Ter Hoyen. Jachtterrein van de heer?
1757
Langs de Mandel: het Mandelbosch/Winkelbosch (1761).

Op oudere kaartjes komt steevast een bos voor op de Bul, gekneld tussen de huidige Wakkenstraat, Tieltstraat en de Oude Mandel. Ook ten noorden van Ter Hoyen was er blijkbaar ooit een uitgestrekt bos.

Eigenlijk toch wel jammer dat dit allemaal verdwenen is. Waar kan je nu nog op het gemak in Markegem je lief gaan pieperen?

Referenties

Dorpsgeschiedenis p. 42

Scroll to Top