Fréderic Beyls (Anzegem, 1845 – Markegem, 1921) nam de pacht van Ter Hoyen over van de familie Coucke in 1888. De Mandelput, de vijver die ontstond bij het doorknippen van de scherpe bocht die de Mandel maakt bij ter Hoyen, werd door de Markegemnaren Beylsen’s put genoemd.
Vanaf 1905 tot 1919 was hij burgemeester van Markegem.

Piot de Corroy

In het weekblad Ons volk ontwaakt van 30 juni 1921 vertelt Henri Vandenhende uit Sint-Baafs-Vijve hoe hij zijn beloftevolle hengst Piot de Corroy tijdens de Eerste Wereldoorlog verborgen hield voor de opeisingen door de Duitse bezetter.
Tijdens de oorlogsjaren verborg hij zijn paard op verschillende plekken. Op het einde van de oorlog verstopte hij het trekpaard in een stal bij Fréderic Beyls, burgemeester van Markegem en pachter van Ter Hoyen. Het paard, voortdurend op de vlucht, was daar slechts een kwartier vertrokken naar zijn eigen stal, toen de Duitsers kwamen om het op te pakken. Maar Raymond Beyls, zoon van de burgemeester, wees de Duitsers de verkeerde weg.
In 1921 werd dit trekpaard Nationaal Kampioen van België.

Referenties
- Dorpsgeschiedenis p. 285-289
- DE BRAUWER PAUL, Het Belgisch trekpaard: een levend monument
- CLAERHOUT Monique, Hoe Piot de Corroy de Duitsers om de tuin leidde, in: Leiesprokkels, jaarboek 2013-2015, blz. 358-364